'
Editie: 1885, pagina 16
Naast de isothermenkaart voor het hele jaar (II) zijn er nu ook aparte isothermenkaarten voor januari [VI] en juli [VII], maar in tegenstelling tot de eerste met een Greenwich-meridiaan hebben deze twee laatste de meridiaan van Ferro. De isothermenkaart van januari laat mooi zien waarom Werchojansk in Siberiƫ het koudste punt op aarde is. De kaarten van de plantengroei en mensenrassen op deze bladzij hanteren weer de nulmeridiaan van Greenwich.

De kaart van de Plantengroei op Aarde is veel gedetailleerder dan die in de vorige editie (Gesteldheid van den Bodem); hij onderscheidt naast bos, steppe, toendra en woestijn nu ook plantengroei van de hooggebergten, terwijl het bos wordt gedifferentieerd naar klimaatzone en hoogteligging. Er is blijkbaar, vergeleken met de 6de editie, een andere bron gebruikt want de grenzen tussen de vegetatiezones lijken in het geheel niet op die in de vorige editie.

Op de mensenrassenkaart is nu ook door arcering de zwarte bevolking van Noord- en Zuid-Amerika aangegeven. De Ainoes worden niet langer als een apart ras gezien, ze zijn bij de Mongolen ondergebracht.