'
Editie: 1925, pagina 105
Op de kaart van Insulinde heeft de hieronder bij de kaart van Java uitgebreider vermelde spellingswijziging van de namen ook al toegeslagen: ‘Bengkoeloe’ in plaats van Bengkoelen, ‘Tapiannoeli’ voor Tapanoeli, ‘Lampoeng’ en ‘Riau’ voor Lampong en Riouw, ‘Bangka’ en ‘Belitoeng’ voor Banka en Biliton, ‘Sélèbes’ en ‘Manado’ voor Celebes en Manado. De spellingsvormen Selebes, Bangka en Belitoeng zijn we al eerder in deze atlas tegengekomen: in de tiende druk werd ook (vergeefs) geprobeerd de traditionele koloniale spelling aan te passen aan de inheemse schrijfwijze.

De residentie Nieuw-Guinea met hoofdplaats Manokwari is opgeheven en bij de residentie Ambon gevoegd.

Ten zuiden van het Filipijnse eiland Mindanao is het eiland Palmas (Miangas) aangegeven. Het was in de 16de eeuw door de Spanjaarden ontdekt, maar was sedertdien in de Nederlandse invloedssfeer terecht gekomen. Toen de Amerikanen na de Spaans-Amerikaanse oorlog (1898) de Filippijnen in bezit namen, claimden ze in 1906 ook Palmas, mede omdat dat zo dicht bij de Filippijnen lag. De zaak werd voor het Internationaal Gerechtshof gebracht, dat in 1928 uitspraak deed, en het aan Nederland toekende, vanwege het regelmatige bezoek door Nederlandse oorlogs- en handelsschepen en zendelingen.

Op de Filippijnen is er sprake van spoorwegaanleg. Lange tijd was de enige aangegeven spoorlijn die van Manila naar Lingayen, nu komen daarbij lijnen naar het zuiden: Cavile, Tapa en Batangas. Ook op andere eilanden wordt er aan spoorwegen gebouwd: op Panay van Capiz naar Iloilo, op Negros en op Ceboe van noord naar zuid. De lijnen op de laatste twee eilanden worden vanaf de 32ste editie niet meer getoond.