'
Editie: 1906, pagina 96
Azië staatkundig: Langs de kust van Somalië is een mysterieuze gele bies verschenen. Wat daar aan de hand is wordt duidelijk op de staatkundige kaart van Afrika: het is het ‘gebied van de Moellah’, dat wil zeggen het rijkje van de Somalische vrijheidsstrijder Mohammed Abdullah Hasan, die van 1900 tot 1920 zijn onafhankelijkheid wist te bewaren tegen Britten, Italianen en Ethiopiërs. In tegenstelling tot de vorige editie, waar het gebied een Britse kleur had lijkt Hadramaut nu weer onafhankelijk. De Hedzjas-spoorweg is hier al als tot Mekka voltooid aangegeven; in werkelijkheid zal deze spoorlijn Mekka nooit bereiken, en pas in 1908 in Medina aankomen. Noordwaarts ontbreekt het gedeelte van de lijn tussen Homs en Adana nog.
De Britten hebben zich meester gemaakt van Dzjask aan de kust van de Perzische golf; dat was de plaats waar de onderzeese telegraafkabels uit Aden en Brits-Indië aan land kwamen op de route naar West-Europa.
De grens bij het Tonle Sap meer tussen Frans Cambodja en Thailand is weer gewijzigd. Hankou (Wuhan) in China is nu ook per spoor met Peking verbonden. Als gevolg van de door Japan gewonnen Russisch-Japanse oorlog is Port Arthur nu door Japan gepacht en Japan heeft ook de zuidelijke helft van Sachalin verworven.