'
Editie: 1910, pagina 25
Europa staatkundig: De namen van de grote exprestreinen staan nu naast de spoorlijnen vermeld: de ‘Trans-Siberische spoorweg’, ‘Turkestan spoorweg’, ‘Trans-Kaspische spoorweg’, ‘Oriënt expres’, ‘Weenen-St. Petersburg expres’, ‘Lloyd expres’, ‘Vlissingen-Berlijn/Dresden expres’, ‘Egypte expres’, ‘Rivièra expres’, ‘Ostende-Wenen expres’, ‘P&O expres’, ‘Engadin expres’, ‘Simplon expres’, en ‘Zuid-Expres’ (naar Lissabon/Madrid). Jammer is dat de signatuur voor de grote expreslijnen er precies zo uitziet als die voor de grote rivieren. Niet aangegeven in de legenda zijn de belangrijke scheepvaartlijnen die met een streepjeslijn worden gekarteerd, zoals die van de Rotterdamse Lloyd en Stoomvaartmaatschappij Nederland. Met de Rotterdamse Lloyd kon je in Napels opstappen op weg of terug van Indië en dan verder met de trein, de Stoomvaartmaatschappij Nederland deed Genua aan met hetzelfde doel.

Om het belang van de spoorwegen te onderstrepen zijn ook de veerhavens van de spoorwegroutes opgenomen, zoals Trelleborg/Sassnitz, Harwich, Vlissingen, Frederikshavn (tegenover Göteborg), Lowestoft, Pacton, Holyhead, Almeria, Deina en Otranto/Vallona. Daarnaast zijn er zijn ook een aantal toeristenplaatsen aangegeven: Marstrand bij Gotenburg, Norderney, Borkum en Helgoland.

Kreta heeft een van Turkije afwijkende kleur gekregen: in 1898 kreeg het al intern zelfbestuur onder Turks oppergezag maar in 1906 erkende men dat oppergezag niet langer. Ook de naam is veranderd; heette het in de vorige editie nog Kandia op zijn Italiaans, nu is alleen de Griekse naam Kreta behouden. Pas in 1913 zouden de Grote Mogendheden Kreta’s aansluiting bij Griekenland erkennen. Ook Samos heeft een afwijkende blauwe kleur: al vanaf 1832 was het als Turkse vazalstaat een apart vorstendom. Hoewel de grens tussen Oost-Roemelië en Bulgarije op de kaart nog wel in stand gehouden is, zijn de twee landsdelen nu verenigd en is men niet meer schatplichtig aan Turkije – vandaar het verdwijnen van de Turkse kleuren.